deca dancemenu deca dance

arrow    Geschiedenis

De familie Vale stamt uit een heus kermisgeslacht, al diverse generaties reizen zij op de kermis.


Ver voor de oorlog exploiteerden zij o.a. een rupsbaan en een grote zweefmolen.
Frank zijn opa is destijds zelfs 5 jaar voorzitter geweest van de Nederlandse Kermisbond (NKB).

ei op stokMaar ook het vliegbomspel, bumperspel en een loterij behoorden tot een van hun attractie’s. Zo heeft de fam. Vale zelfs het allereerste Bulldozerschuivenspel (voorloper van de Pusher) geheel zelf ontwikkeld. Toen er een enorme vraag ontstond vanuit binnen en buitenland naar dit succesvolle muntenspel is de automatenfabriek Valco Automaten ontstaan. Vele speelautomaten zijn in deze fabriek ontworpen waaronder ook de Euro Ball.
En juist dit spel bracht Frank Vale op zijn 17 jarige leeftijd i.s.m. zijn grootvader weer op de kermis.


Royal BankerNa hier een jaar mee in binnen- en buitenland te hebben gereisd,  stond hij al snel op eigen benen met het Royal Banker schuivenspel. Ook weer een automaat uit de Valco fabriek en geplaatst in een authentieke opbouwtent welke nog van zijn ouders was geweest. Later is deze vervangen door een prachtige container gebouwd door de firma Jans uit Hoeselt.


Na in 1989 te zijn getrouwd met Jacqueline Verwijk, eveneens uit een kermisgeslacht, werd het tijd voor de eerste vermaakzaak: de Swing Time. Een zeer spectaculaire machine welke helaas al jaren niet meer op de Nederlandse kermissen te vinden is maar in Duitsland nog steeds met succes wordt geëxploiteerd.

Swing TimeSwing TimeSwing Time

Na tussentijds ook nog een spelwagen genaamd 'de Jungle Ball' en een heuse opbouwtent met een Basketbalspel (zie foto's hieronder) te hebben gehad is in 1992 de stap gezet tot de bouw van een nieuwe Break Dance. Deze kwam van de fabriek Nauta Bussink en stond voor die tijd, bol van de laatste nieuwe technieken. Zo was Frank Vale met de laser voetbalgame ook één van de voorlopers.

BasketbalspelJungle Ball
Bordjesspel

Het uitvinden van spelletjes zit hem waarschijnlijk in het bloed, want zo werd er in 2006 de olifant in de porseleinkast geboren. Deze werd tezamen met G. de Poorter en J. de Vries op de Tilburgse kermis gebracht. Honderden bordjes zijn er kapot gegooid door het Tilburgse publiek.

ei op stok

In 2007 werd de oliant wederom omgeruild voor een nieuw spel: Het ei op stok.
Met een jeu de boule bal moest men een ei kapot gooien, en dat leek echter gemakkelijk als dat het was.


Wij zijn benieuwd wat ze in 2009 weer voor nieuwe ideeën in petto hebben.
In ieder geval is de aankoop van de prachtige Lucky Cranes container Gamble
Adverture inmiddels een feit !